Pensioensector is voorbeeld voor benoeming van vrouwen in topposities

De pensioensector kan voor beursondernemingen en private-equity firma's als voorbeeld dienen hoe meer vrouwen aan de bestuurstafel te krijgen.

Het lukt Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen niet om het aandeel vrouwen in hun bestuurskamers te doen toenemen (FD, 1/9). Volgens FD onderzoek is het nog erger gesteld met Nederlandse private-equity firma’s (FD 23/9). Hoe anders is dat in de pensioensector. De sector is erin geslaagd de afgelopen tijd vrouwen in topposities te benoemen. En kan daarmee als lichtend voorbeeld dienen voor hoe het wel kan.


Het lijkt erop dat de aandacht voor genderdiversiteit in de raden van bestuur aan het verslappen is, zegt hoogleraar corporate governance Mijntje Lückerath. Zij houdt jaarlijks bij hoe het met het aandeel vrouwen in de bestuurskamers is gesteld. Uit FD onderzoek blijkt dat private-equity firma’s weinig aandacht schenken aan diversiteit. Ook in de pensioensector is het nog niet zo lang geleden dat mannen domineerden. Afgelopen jaren is er een behoorlijke inhaalslag geweest door het benoemen van vrouwen op topfuncties binnen de sector. Voorbeelden te over. Bij de grote spelers zoals APG, PGGM, APS, TKP, AZL staan vrouwen inmiddels aan het roer, maar ook Blue Sky Group, PNO Media, Pensioenfonds Rail & OV en Pensioenfonds Horeca & Catering worden mede door vrouwen geleid. Saillant detail is dat twee vrouwen vanuit de top van DNB en AFM het toezicht op de sector houden.


Onderaan de streep betekent dit dat in de top 20 pensioenfondsen én top vijf van uitvoerders er 100 vrouwen in topposities werken, tegenover 172 mannen. En als het gaat om het aantal recente vrouwelijke benoemingen ten opzichte van hun mannelijke tegenhangers is dat vrijwel gelijk.


Wat de pensioenfondsen en -uitvoerders goed doen, is dat zij bij vacatures in directies en raden van commissarissen consequent en permanent aandacht hebben voor de verdeling van mannen en vrouwen. Daar wordt actief op gestuurd.


Los van de gelijkheidsdiscussie, is minstens zo interessant te constateren dat de komende pensioentransitie geleid gaat worden door vrouwen. Vrouwelijke bestuurders, directeuren en (project)managers gaan voor in en geven richting aan de belangrijkste pensioenverandering van de  afgelopen eeuw. Voor miljoenen Nederlanders die bij genoemde pensioenfondsen zijn aangesloten, zal het een geruststellende gedachte zijn dat deze vrouwen voldoende deskundigheid en ervaring met onder meer grote transities met zich meebrengen.


De pensioensector kan voor beursondernemingen en private-equity firma’s als voorbeeld dienen hoe meer vrouwen aan de bestuurstafel te krijgen. Dat hebben de vele benoemingen van vrouwen op topposities in de sector recent wel bewezen. En zij gaan ook nog eens de pensioentransitie van de eeuw leiden. Ik bedoel maar te zeggen: het kan dus wel.

Delen:

Bijdrage van

Gerelateerd

Plaatsing

Maartje Bouvy CFO at Lely

Lely, one of the largest robot manufacturers in the Netherlands, was looking for a new CFO who is prepared to handle a crucial leadership role during an expansive phase of growth. Known for its innovative and hands-on approach, Lely is embracing a period of significant transformation. The CFO leads Lely’s

Lees verder »
Plaatsing

Miriam van Dongen, Lid Raad van Toezicht TNO

Innovation for life TNO is in 1932 opgericht om kennis toepasbaar te maken voor bedrijven en overheden. Sinds die tijd heeft TNO als onderdeel van de publieke kennisinfrastructuur in Nederland een cruciale bijdrage geleverd aan de opbouw en uitbouw van kennis en innovatie in Nederland. De missie van TNO is

Lees verder »
nl_NLNederlands